Protein nahradí cvičení

14.1.2020
Citace:
Kim, M., Sujkowski, A., Namkoong, S. et al. Sestrins are evolutionarily conserved mediators of exercise benefits. Nat Commun 11, 190 (2020) doi:10.1038/s41467-019-13442-5
Zdroj
Struktura molekuly lidského sestrinu,  obr. Laboratory of Structure & Epigenetics, Dept. of Biological Chemistry, University of Michigan.

Bílkoviny zvané sestriny udržují organismus v kondici podobně jako cvičení. Zpomalují pokles pohyblivosti a metabolické problémy spojené s věkem. Nejnovější pokusy na laboratorních myších potvrdily starší výsledky získané na muškách octomilkách. Molekuly sestrinů vznikají při pohybu ve svalech a podílejí se na řízení metabolismu. Zatím je předčasné se těšit, že během válení na kanapi stačí polykat pilulky pohybu, abychom si udrželi zdraví. I když molekuly sestrinů jsou na bílkoviny malé, jsou dost velké na to, aby neprošly střevní stěnou.

„Předpokládáme, že sestrin koordinuje biologickou aktivitu zapnutím nebo vypnutím různých metabolických drah. Tento druh kombinovaného působení je důležitý pro vytvoření efektů cvičení. Nezávislá studie znovu zdůrazňuje, že samotný sestrin dostačuje, aby vyvolal mnoho benefitů fyzického pohybu a cvičení,“ říká šéf výzkumu Jun Hee Lee University of Michigan v Ann Arbor. Ochrnutým nebo dlouhodobě imobilizovaným třeba sádrou při vážné zlomenině by podávání sestrinu mohlo zamezit atrofii svalů a výrazně zlepšit kvalitu života.

 
Odeslat komentář k článku "Protein nahradí cvičení "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Protein nahradí cvičení " e-mailem

Diskuse/Aktualizace